Een heel gewoon leven - Dagboek van een Duitse spoorwegwerker 1894-1940

De openhartige man wiens jeugd en arbeidsleven we hier van dichtbij meemaken is een gewone burger. Ongewoon is dat Ernst Otto bijna een halve eeuw op verschillende manieren werkte in opdracht van elkaar opvolgende Duitse spoorwegmaatschappijen.

Maar weinig collega's deden hem dat na. Daarvoor waren hun banen te onzeker en de tijden te gevaarlijk. Terwijl de structuur van de spoorwegen meermaals diepgaand veranderde, werkte Ernst Otto voort aan hun basis: de degelijke Duitse infrastructuur.In onopgesmukte bewoordingen schetst hij hoe hij, als het weer eens moeilijk werd, het hoofd boven water wist te houden en te blijven zorgen voor vrouw en beide kinderen. Op het moment dat er in het leven van Ernst Otto iets gebeurde, weet de lezer over achtergronden en gevolgen altijd meer dan hij. Zo maakt zich in dit dagboek van die geladen achtergrond een fijnzinnige spanning los. Het dagboek - bezorgd en vertaald door in België geboren en getogen familielid Geert Setola - eindigt vroeg in het cruciale jaar 1940 met het pensioen van Ernst Otto. Met al zijn levenservaring had hij op dat moment geen idee wat er te gebeuren stond, maar hij was er niet gerust op. Bij alles dat over de recente Duitse geschiedenis is gezegd en geschreven, volgen we hier de directe en soms verbaasde waarnemingen van een gewone man. Een die af en toe tijd vond zelf de pen te pakken. En dan zijn leven - wars van melodrama en soms met ingehouden humor - fris van de lever vast te houden.

Een heel gewoon leven - Dagboek van een Duitse spoorwegwerker 1894-1940. Door Ernst Otto. Bezorgd, vertaald uit het Duits en vormgegeven door Geert Setola. ISBN/EAN 978-90-73280-014-4, paperback € 9,-.

geschiedenis-winkel.nl
hebban.nl
bruna.nl
leeskunst.nl
daannijman.nl
standaardboekhandel.nl
bol.com
boeken.doorbraak.nl
treintjeoost.nl
amazon.nl
picclick.de
rwvd.nl
bunboek.nl
vindboek.nl